Ciekawa, smaczna zupka

Zupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego. 
Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna.
Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup.



Zupa z batatami

Składniki:

450 g słodkich ziemniaków
ząbek czosnku
25 g masła
100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona)
cebula
por
kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej)
szczypiorek
sól,pieprz
0,5 litra rosołu

dodatkowo:

czerwona cebula (ja użyłam białej)
łyżka masła
2 łyżeczki octu balsamicznego



Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy w kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut. 
W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje. 
Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i podajemy z cebulą balsamiczną.



Mmm Pycha!

Kliknij tutaj. :)

Masło daktylowe

Coś genialnego, szybkiego, pysznego ! Głównie dodaję posiekane daktyle do owsianki mojej jak i synka, tym razem szukałam czegoś co zastąpi krem na kanapki, który ma w składzie cukier i inne dodatki i znalazłam - masło daktylowe ! Przepis wyszukany tutaj.


Daktyle przepis


Składniki:

100 g suszonych daktyli
100 g masła
100 ml śmietany kremówki



W garnuszku rozpuszczamy masło ze śmietaną. W tym czasie siekamy daktyle. Do rozpuszczonego masła dodajemy posiekane daktyle i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do słoiczka i odstawiamy do wystudzenia. 



Mój synek jedząc to masło mówił ciągle mniam, mniam :) a ja powiem Mmm Pycha! 

Kliknij lubię to :)

Bułeczki

Chociaż w wypiekach nie jestem najlepsza to próbuję, czytam, miksuję i czasami coś mi tam wychodzi :) Bułeczki są bardzo smaczne. Szybkie, łatwe po prostu fajnie się je przyrządzało, no i jadło :). Szybko zniknęły do śniadania, ale jeszcze kilka udało mi się złapać do zdjęcia. Przepis znalazłam tutaj.


Bułki razowe ze słonecznikiem


Składniki:




1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
szklanka wody
15 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki słonecznika


trochę słonecznika do oprószenia

łyżeczka soli





W małej ilości wody rozprowadzamy drożdże. 

W misce umieszczamy mąki, sól, słonecznik i wlewamy drożdże, oliwę, a następnie stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30–40 minut.

Po tym czasie ciasto wyrabiamy ponownie i formujemy je w prostokąt. Dzielimy ciasto 9 kawałków (możemy nadać im okrągły kształt, ja zostawiłam kwadraciki) posypujemy słonecznikiem i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.


Mmm Pycha!

Zapraszam na fb.

Karkówka w marynacie

Karkówka w tej marynacie jest bardzo aromatyczna, ma ciekawy smak ohh był to szybki i pyszny obiad. Polecam!



karkówka w marynacie

Składniki:

6-7 plastrów karkówki
cebula

Marynata:

3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu



Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki na noc/na kilka godzin czy ile mamy czasu. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy pokrojoną  w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. 
Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce.



Mmm Pycha!

Mój Facebook.

Kiełbaska

Nie pomyślałabym, że kiedykolwiek będę się "bawić" w robienie swojej kiełbasy. A jednak i mam ochotę na więcej :). Razem ze smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam). 


Biała kiełbasa


Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
1 kg surowej szynki wieprzowej
1 kg boczku (bez skóry)
3 łyżki majeranku
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu świeżo mielonego
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay)


Pieczona biała kiełbasa

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny. 
Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz na najmniejszych. 
Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę zimnej wody. 
Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie, a pół godziny przed robieniem kiełbasy wkładamy do ciepłej wody.
Dodajemy do mięsa przyprawy i wyrabiamy 20 minut (ja odstawiłam wyrobioną masę na noc do lodówki), dolewamy wodę i wyrabiamy dalej około 10 minut.
Przygotowane jelita zakładamy na lejek, a masę mięsną wkładamy do maszynki. Zawiązujemy wolny koniec jelita i wprowadzamy powoli masę mięsną. Gdy uznamy, że kiełbaska jest odpowiedniej wielkości zakręcamy ją i nabijamy kolejną. Na koniec zawiązujemy jelito i nakładamy następne, aż do wykończenia masy.
Kiełbasę parzyłam przez 20 minut w maszynie, ale można zagotować wodę w garnku wyłączyć, włożyć kiełbasę i parzyć pod przykryciem.
Kiełbasę jedliśmy do żurku, kolejnego dnia na obiad pieczoną z cebulką, resztę zamroziliśmy na grilla. Wyszło nam około 2,5 kg kiełbasy.



Mmm Pycha!

Facebook tutaj zapraszam do polubienia.



Kruche ciasteczka

Święta, święta i po świętach...Było pysznie, dużo pracy, dużo nowych przepisów, kilka wpadek i niezrobione zdjęcia. Ale to nic. Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz. Teraz zapisuję przepis na ciasteczka, u mnie jeszcze wielkanocne, ale pasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis z zeszyciku mamy.


Kruche ciasteczka

Składniki:

250 g mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
80 g cukru pudru
szczypta soli
łyżka kwaśnej śmietany




Wszystkie składniki łączymy ze sobą i krótko zagniatamy ciasto ( ja użyłam miksera). Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy cieniutko i wykrawamy różne kształty. Pieczemy 5-6 minut w 170 stopniach.
Można udekorować lukrem ( ja użyłam pisaków ).


Mmm Pycha!

Mój Fb.

Kolejna odsłona schabu

Schab w sosie herbacianym jest pyszny, więc nie szukałam nowego przepisu na jego przygotowanie. Jednak kilka tygodni temu wpadł mi w oko przepis pani Ewy z blogu zcukrempudrem.pl na schab w sosie cebulowo - jabłkowym
Schab rozpływa się w ustach, jest aromatyczny, mięciutki oh po prostu wspaniały. Będzie pasował na uroczysty obiad np. w Poniedziałek Wielkanocny. 
Polecam!

Bitki

Składniki:

6-8 plastrów schabu
3 cebule (u mnie czerwona)
1,5 szklanki soku jabłkowego
szklanka wody
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka majeranku
2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
szczypta chilli


Schab lekko rozbijamy, soli i pieprzymy z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 30 min. Cebulę kroimy w piórka.
Schab krótko smażymy na oleju. Przekładamy do garnka. Smażymy cebulę na patelni, na której smażyliśmy schab. 
Cebulę dodajemy do schabu, dolewamy wodę, sok i dosypujemy przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości (ponad 30 minut). Sos można zagęścić dodając mąki ziemniaczanej.


Mmm Pycha!

Zapraszam na facebooka.