Soczysta polędwica

Pieczona polędwica wieprzowa to sposób na prosty i bardzo smaczny obiad. Worki do pieczenia warto mieć w domu, mięso w nich pieczone jest miękkie, aromatyczne i bardzo soczyste. Polecam!


Składniki:

polędwica wieprzowa (ok. 300 g)

marynata:

2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
pieprz czarny
sól ziołowa
czosnek granulowany

worek do pieczenia



1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Składniki marynaty mieszamy.

2. Mięso myjemy, smarujemy marynatą i albo wkładamy na godzinę/kilka godzin do lodówki albo od razu do worka/rękawa do pieczenia.

3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać.

Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami.



Mmm Pycha!

Brak komentarzy :