Pieczone ziemniaczki

Od czasu do czasu, wrzucam ziemniaki do piekarnika. Sposób przygotowania wyczytałam kilka lat temu w jakimś tygodniku i od tamtej pory z niego korzystam. Szybko, smacznie, jest to świetny dodatek do kotlecików. Chrupiąca skórka i mięciutki miąższ, mocno ziołowe, aromatyczne ziemniaczki.


Ziołowe ziemniaki z piekarnika

Składniki:
(ilość na 3 lub 4 osoby)

8-10 średnich ziemniaków
4-5 łyżek oleju
po łyżeczce ziół: oregano, majeranku, suszonego koperku, suszonej natki pietruszki (można użyć ziół prowansalskich)
sól morska, pieprz czarny



Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki z olejem obtaczamy i wykładamy na blaszkę. Przed pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką mieszając ziemniaki, również by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca 10 minut przed końcem pieczenia podkręcamy temp, do 200 stopni.



Mmm Pycha!

4 komentarze :

Gotuje na co dzień pisze...

PYSZNOŚCI TAKIE ZIEMNIACZKI ! ZAPRASZAM NA MOJĄ WERSJE ZIEMNIAKÓW PIECZONYCH Z ROLADKAMI DROBIOWYMI ;POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/roladki-drobiowe-z-marchewka.html

SignorinaGotuje pisze...

Owszem pyszności :) Wiemy co dobre Twoje roladki wyglądają bardzo apetycznie :) Również pozdrawiam

matleen pisze...

Czasem stanowią idealny dodatek, a czasem punkt główny obiadu. Wyglądają smakowicie
Pozdrawiam

Zapraszam do mnie

mojtalerz.blogtos.com pisze...

Do takich ziemniaczków wystarczy kefir pyszne jedzonko