Paszteciki

Przepis mam od mojej mamusi, ciasto drożdżowe jest na prawdę warte polecenia, gdyż świetnie się z nim "pracuje". Paszteciki można nadziać tym czym mamy w lodówce, szpinakiem, kiełbasą, pasztetową, cebulą itd. moja wersja świąteczna z kiszoną kapustą i pieczarkami.





Składniki:

1 kostka margaryny
1/4 l śmietany
50 g drożdży
600 g mąki
1 jajko + 2 żółtka
3 łyżki cukru

Drożdże kruszymy i rozcieramy z cukrem, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kostkę, dodajemy jajko i żółtka, wyrośnięte drożdże, śmietanę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło. (ok. 30 minut)



Przygotowujemy farsz.

Składniki:

cebula
1/2 kg kiszonej kapusty
200 g pieczarek
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, majeranek

Kapustę, gdy jest za kwaśna, płuczemy zimną wodą, odciskamy. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy na oleju dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę siekamy i dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść.



Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto. 



Na te święta co nadchodzą,
życzę ciepła i miłości.
Magicznych Świąt Bożego Narodzenia!!!

A ja pędzę gotować by było wszystko mmm Pycha :)

Brak komentarzy :