Danie na specjalne okazje!



Krótko - to jest pyszne! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak inspiracją jest "Pomysł na..." jednak nie używam tej torebki.
Danie robiłam już bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie komponuje się ze schabem czy piersią z kurczaka. Wbrew pozorom bardzo szybko się przygotowuje.
Tym razem z okazji urodzin smakosza! Był bardzo zadowolony ;)
Naprawdę polecam !!!


 Składniki:

schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka
6 plasterków szynki cienko krojonej lub bekon
6 plasterków sera żółtego
majonez / musztarda
przyprawa do kurczaka/sos sojowy

Sos serowy:

2 szkl. wody
pół szkl. śmietany
2 trójkąciki serka topionego lub 2 łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2)
kostka rosołowa 
chilli
natka pietruszki
pieprz świeżo mielony
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Schab kroję na kotlety (6 sztuk), dobrze rozbijam, przyprawiam: kilka kropli sosu sojowego, trochę przyprawy do kurczaka/mięsa wsmarowuję w kotleta odstawiam do lodówki.

W tym czasie przygotowuję sos: zagotowuję wodę, wrzucam kostkę, dodaję serka i rozpuszczam na małym ogniu ciągle mieszając ( ważne by mieszać na małym ogniu gdyż woda + serek może zacząć kipieć), następnie dolewam śmietanę i zagotowuję. Mąkę rozpuszczam w minimalnej ilości zimnej wody dokładnie roztrzepuje widelcem powoli dolewam do sosu i znowu zagotowuję. Na koniec przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem. 
 
Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut. 


Większe zwinięte roladki kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem, posypuję natką i wkładam do piekarnika na ok. 50 minut (sprawdzam widelcem czy mięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedną roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone).
Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem wiejskim i rzodkiewką).

  SMACZNEGO!

1 komentarz :

Anonimowy pisze...

ja przez pomyłkę źle przeczytałam i do środka roladek dałam szynkę i dodatkowo owinęłam ja przesmażonym boczkiem :) no pycha :) wypróbuj :):)